Har du hovedpine i dit underliv?

Jeg støder i klinikken ofte på kvinder og mænd, der lever med smerter i underlivet, som skyldes muskelspændinger, nøjagtigt som man kender det fra spændingshovedpine. Smerterne forværres ofte ved stress. For nogle så kommer og går smerterne i perioder, og for andre så er de der dagligt, til stor gene i hverdagen.

Underlivssmerter

Hvis du dagligt lever med smerter, kan det være medvirkende til en nedadgående ond spiral, hvor stress, depression, dårlig nattesøvn og dertilhørende kort lunde kan blive en del af hverdagen. Det handler derfor om at gøre noget ved problemet, og få startet den gode cirkel. Jeg har her sammenfattet gode råd til dig der oplever smerter i bækken eller underliv.

 

Hvad du kan og bør gøre:

 • Kontakt egen læge med henblik på undersøgelse, for at få afkræftet evt. sygdomme i underlivet. Måske skal du til yderligere undersøgelser hos en gynækolog eller urolog. Bare frygten for at der kan være noget sygdom, kan være en stor faktor for at vedligeholde den onde cirkel. Hvis du får afkræftet alle ideer om sygdom, og får konstateret at det ”bare” er muskelspændinger, så er du allerede godt på vej til færre smerter. LANGT de fleste, der henvender sig hos lægen med underlivssmerter, har muskelspændinger.

 

 • Når du har fået bekræftet, at dine smerter stammer fra muskelspændinger, så skal du lære, hvordan du kan arbejde med at nedbringe spændingen i dine overspændte bækkenbundsmuskler. Jeg foreslår, at du kontakter en specialuddannet fysioterapeut, som kan hjælpe dig godt i gang med øvelser, og øge din viden og kropsbevidsthed omkring bækkenbunden.

 

 • Nogle af de ting du kan gøre selv, er at arbejde med dit stressniveau. Bliv opmærksom på om du har en hverdag der er ALT for tæt pakket, og begynd at prioriter. Overvej om du kunne have gavn af at lære yoga og mindfullness at kende. Det er stille motionsformer hvor der ligger videnskabeligt bevis for, at det nedsætter stress og hjælper mennesker med kroniske smerter.

 

 • Sidst men ikke mindst, så hjælper det ikke at være fuldstændig stillesiddende. Du skal ud at røre dig, gå en tur, tag trappen eller andet som kan give dig varmen, og øge blodcirkulationen i musklerne. Sex er jo også en måde, at skabe en god blodgennemstrømning i musklerne, så hvis ikke det giver voldsomme smerter at have samleje, men bare lidt ”træningsømhed”, er det faktisk en god ting, som også vil bidrage til den gode cirkel. Giver det voldsomme smerter, er det nødvendigt at tale med en specialuddannet fysioterapeut om fremgangsmåden, for at få startet den gode cirkel.

 

Hjælp til selvhjælp er utroligt vigtigt, og det handler om at tage ansvar for de signaler kroppen sender, og så gøre noget ved det. Tag ansvar og tag det første skridt, for at starte den gode cirkel, og gør noget godt for dig selv og dine nærmeste;-)

På klinikken ser jeg mange kvinder og mænd der alle har ubalancer og spændinger i underlivmuskulaturen, med smerter til følge. Jeg tilbyder en kombinations behandling, som kommer hele vejen rundt om bækkenet. dvs. udspænding af overspændte muskler, og afspænding af bindevæv på mave ryg og balde region, undervisning i sammenhængen mellem stress og smertemekanismer, øvelsesterapi mm. Det er min oplevelse at en helhedsorienteret behandling giver bedre resultater. Vil du vide mere om behandling af underlivssmerter her på klinikken tæt på Odense, kan du læse mere om behandling til kvinder her og til mænd her

Dette blogindlæg er udgivet første gang d. 22. sept. 2013. Det er opdateret og udgivet på ny d. 20 juli 2017.

2015 i GynObs klinikken

 

Kongres i Nice, Hussalg, Flytning, Ny klinik og Studerende igen!

Dette blogindlæg kommer til at byde på lidt af hvert, fordi der er sket såååå meget, siden jeg sidst gav lyd fra mig her på bloggen. Det har rent ud sagt været en af de mest travle perioder i mit liv. Nu er jeg kommet på den anden side af alle strabadserne, og klar til igen at skrive lidt på bloggen.

 

Kongres i Nice

I Januar måned var jeg heldig, at jeg fik et legat af gynobs gruppen, og fik dermed mulighed for at deltage i en verdenskongres inden for området “Abdominal and Pelvic Pain”. Kongressen foregik i juni måned i Nice, Frankring.

Det var en helt fantastisk sted med sommer, sol og en hyggelig gammel bydel lige om hjørnet fra hotellet.Dorte-Kildegaard-gynobs Der var dog ikke meget tid til at slikke solskin, på de 3 tætpakkede dage kongressen varede. MEN som du kan se på billedet, var jeg liiige oppe og nyde udsigten fra tagteressen og poolen inde kongressen startede.

Kongressen var en kæmpe oplevelse, og et bombardement af informationer fra morgen til aften. Der var afsat  mellem 10 og 20 minutter til hver taler, og alle brændte for at fortælle om deres fagområde eller deres forskning. Det resulterede ofte i talere der speedsnakkede, så jeg slet ikke kunne nå at tage noter. Jeg endte med at tage billeder af alle de slides jeg tænkte ville være relevante senere……og endte op med over 700 billeder;-)))

Gynækologen fra Paris, der lærte mig om V-selvfie!

En lille anekdote fra de mange foredragsholdere, som jeg ikke kan lade være med at dele med dig. På den første konferencedag var der en sød, lille, fransk dame med en klud viklet om hovedet der gik på scenen. Hun er gynækolog i Paris, og fortalte om hendes mangeårige erfaring med kvinder der har lidelsen vulvodyni. Hun holdt et interessant indlæg med en masse statistik på hendes mange patienter igennem tiden. Hun brugte altid i stor grad fysioterapi som 1. valg af behandling til kvinder med vulvodyni, og kunne fortælle at hvis hun strandede på en øde ø, og kun kunne medbringe en behandler, så ville hun helt sikkert vælge at tage en fysioterapeut med;-)

Hun brillerede også med at lære mig et helt nyt ord “V-Selfie”. Den lille, ældre dame fortalte, at hun har en hel del patienter, der gerne vil dokumentere hvordan de ser ud, når de har rødme, svien og hævelse af skedeåbningen (vulvodyni). Disse unge kvinder tager et billede af deres skedeåbning, og det er denne fremgangsmåde hun har døbt V- selfie a.k.a. vaginal – selfie. Hun pointerede dog, at billederne ofte var ubrugelige til at stille en diagnose pga. billedkvaliteten;-))))

 

Spændende gynobs fysser fra andre dele af verden

Der var meget interessant viden at hente fra andre gynobs fysser, og en af dem jeg vil fremhæve her er Stephanie Prendergast. Hun er fra USA, og er til daglig fysioterapeut på en gynobs-klinik der behandler mænd og kvinder der har underlivssmerter. Hun havde flere interessante indlæg på kongressen, og hun rejser en del rundt i verden for at holde foredrag om gynobs fysioterapi.  Det er en erfaren fysioterapeut, som har en masse god evidensbaseret viden at dele ud af, og jeg håber at det bliver muligt for mig en dag at møde Stephanie, og lære fra hende. Jeg kan varmt anbefale hendes hjemmeside http://www.pelvicpainrehab.com/  På hjemmesiden findes der masser af god information, og der er godt beskrevne patienthistorier, som mange vil kunne spejle sig i.

Jeg tog meget god viden med hjem fra Nice, men helt overordnet, så tog jeg hjem med en oplevelse af, at specialiseret fysioterapi mange steder i verden, bliver betragtet som den bedste måde at behandle kroniske mave og underlivssmerter på. Det er i Danmark ikke en selvfølge at bliver tilbudt fysioterapi, når man henvender sig til lægen, gynækologen eller urologen med underlivssmerter. MEN jeg har, efter Nice-turen, en tro på at vi også i Danmark, en dag ud i fremtiden bliver bedre til at tilbyde en behandling der er mere helhedsorienteret, med brug af specialiseret fysioterapi.

 

Flytteplaner i sommerferien

Efter jeg kom hjem fra Nice, endte min families sommer med at stå på salg af vores 9 år gamle hus. Min mand og jeg har leget lidt med tanken om at flytte lidt længe ud på landet. Min mand er sådan en der har brug for masser af plads, en stor lade til hans hobby – veteranbiler, og mulighed for at larme lidt med maskiner uden at det generer en masse naboer. Jeg vil elske at bo tæt på skov og natur, så da vi i sommers blev spurgt om vi ikke havde lyst til at sælge vores hus, var der ikke langt fra tanke til handling.

Klinik-dorte-kildegaardDa en idyllisk bolig på landet, tæt på børnenes skole ikke lige hænger på træerne, har vi valgt at købe en lille midlertidig bolig i Nr. Lyndelse tæt på børnenes skole. Vi flyttede midt på efteråret, så alting er gået lidt stærkt. Min klinik har jeg valgt at have i forbindelse med min bolig. Det betyder at vi har lavet en lille bygning ved siden af vores nye hus. Jeg har nu en rigtig fin klinik, som er placeret ved siden af vores bolig på syrenvænget 7, i Nr. Lyndelse.

 

Tilbage til skolebænken

Jeg valgte i februar at søge ind på kandidatuddannelsen i fysioterapi. I Juli fik jeg af vide at jeg var optaget, og 1. september startede jeg så på Syddansk universitet. Jeg valgte at søge ind på uddannelsen for at forbedre mig inden for mit speciale. Jeg vil gerne være bedre til at udbrede viden om behandling af underlivssmerter hos fysioterapeuter med specialuddannelse i underlivsproblemer. Den bedste måde jeg kan gøre det på, er ved at kende til al den forskning der allerede ligger, og måske også byde ind med ny forskning på området.

Kandidatuddannelsen er et fuldtidsstudie på 37 timer, og varer i 2 år, men jeg har selvfølgelig stadig åben i klinikken. Jeg elsker mit arbejde, og vil ikke undvære det, selvom det kommer til at betyde ekstra arbejde i perioder.

Jeg glæder mig til at tage hul på 2016, og se om det kan byde på lige så mange spændende forandringer, som der har været i 2015;-)

Kærlig hilsen

Dorte Kildegaard

PS: Jeg er nemmest af fange på mail, så skriv en mail hvis du har spørgsmål, eller hvis du ønsker at bestille en tid i klinikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smerter i forbindelse med sex og problemer med fertilitet!

 

Den anden dag fik jeg en mail, som gjorde mig glad og utrolig taknemmelig.

Mailen kom fra en kvinde, der for over 2 år siden kom i min konsultation. Hun er i starten af 30’erne, og hun kommer til mig pga. spændinger i underlivsmusklerne, der resulterer i smerter i forbindelse med samleje.

Jeg arbejder som gynobs fysioterapeut med mange kvinder der har underlivssmerter, og har i det sidste år taget en del kurser med fokus på underlivssmerter og infertilitet. Jeg har allerede nu konstateret at en del kvinder bliver gravide efter manuel behandling og øvelser rettet imod underlivet muskler og organer. Den søde mail jeg modtog  gav mig lyst til, at sætte mere fokus på emnet og gøre opmærksom på hvad manuel fysioterapi i underlivsregionen kan udrette.

Når man har fundet manden i sit liv, og gerne vil have børn, så kan det være et ret stort problem at have smerter i forbindelse med sex.  Lige nøjagtig denne problematik ser jeg flere og flere kvinder  med i min klinik. Det er kvinder i 20’erne og 30’erne, der har så mange smerter at de kan have svært ved at gennemføre et samleje.

Hjælpen findes heldigvis, og kvinden bag denne mail fik 3 konsultationer. Jeg er derfor overvældet og taknemmelig over at få denne mail, og finde ud af hvor stor en betydning de 3 konsultationer har haft for hendes liv;-)

Hun skriver:

Hej Dorte,
Jeg gik til behandling hos dig for 2 år siden, fordi jeg spændte utroligt meget i mit underliv og derfor havde mange smerter i forbindelse med samleje.

 

Da jeg først kom til dig, fortalte du mig, at jeg bestemt ikke er den eneste, der er i den situation, og at det var noget, der kunne løses.

 

Min kæreste var utroligt forstående og tålmodig, og selvom der gik lang tid, førend jeg virkelig lærte mig selv at slappe ordentlig af, så er jeg der nu, hvor det rent faktisk fungerer. I så “god” grad, at jeg om en lille måneds tid er sat til at føde vores lille datter. For 2 år siden, turde jeg ikke håbe på, at det kunne lykkedes, men takket være din hjælp, så er vi nu i de lykkeligste omstændigheder :) Det vil jeg gerne sige dig 1000 tak for.

 

Jeg har været rigtig glad for den behandling, du tilbød og jeg har faktisk fortalt meget åbent om det, fordi jeg kan mærke, at det hjælper mig at være ærlig omkring sitautionen. Og tænk sig, flere af dem jeg snakker med, oplever faktisk det samme, som jeg gjorde dengang. Jeg har netop i dag henvist en kollega til dig. Jeg har også drengevenner, som har partnere, der lider af det samme. Men folk har svært ved at snakke om det – det havde jeg jo også dengang, fordi jeg troede, at det bare var mig, der var noget galt med.

Jeg gav dine informationer videre til både min psykolog og min læge dengang, så de kan henvise andre til dig og den behandling, du tilbyder. Jeg håber, der kommer mere fokus på området, så vi kvinder ikke føler, at det er pinligt, eller tabubelagt, men netop kan være åbne omkring det, så vi kan komme i behandling og ikke gå så mange år og bare udholde smerten, eller skubbe problemet væk.

 

Nå, men jeg synes bare lige, jeg ville dele min solstrålehistorie, fordi du jo netop er en del af, at det er lykkedes.

 

De varmeste tanker og tak fra

 

Nadia

 

Jeg siger stort tillykke med de lykkelig omstændigheder og er virkelig glad for at en kvinde som Nadia bryder tabuet og snakker om de problemer hun har oplevet. Jeg kunne ikke ønske mig en bedre anbefaling af det arbejde jeg laver til daglig.

 

Lidt mere om smerter og infertilitet

 

Smerter i forbindelse med sex, kan også være tegn på, at der er andre udfordringer i underlivet.

Det kunne være:

 • Arvævsdannelse i underlivet, pga. underlivsoperationer, kejsersnit, endometriose mm.
 • Underlivsorganer der sidder i en uhensigtsmæssig stilling, med nedsat bevægelighed og nedsat blodgennemstrømning til følge.
 • Det kan også være muskler der er så spændte at de skaber nedsat blodgennemstrømning i hele underlivsregionen.

Sund fertilitetsbehandlingAlle disse udfordringer kan give smerter og kan have en stor betydning for muligheden for at blive gravid.

I en amerikansk undersøgelse af 1392 infertile kvinder, der alle fik manuel fysioterapeutisk behandling, er der overraskende mange der bliver gravide, set i forhold til konventionel behandling med hormoner, insimination og IVF. Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Mange kvinder lever med smerter i årevis, og nogle har også forgæves forsøgt at få hjælp hos læge eller gynækolog. Det er som Nadia skriver utroligt tabubelagt at snakke om smerter i underlivet, og derfor føler mange kvinder sig forkerte, og meget alene med problemet.

Hvis du er en af de mange kvinder der lider af smerter i underlivet, enten i forbindelse med sex, ved menstruation eller på andre tidspunkter, så skal du ikke opgive håbet. Nogle gang er det et kort behandlingsforløb der skal til, og andre gange tager det lidt længere tid, at få afhjulpet de udfordringer der har bygget sig op i underlivsregionen.

Ønsker du at vide mere om behandling af underlivssmerter hos fysioterapeut Dorte Kildegaard kan du læse mere her.

Du er også hjertelig velkommen til at skrive en mail til mig, hvis du har spørgsmål og ønsker afklaring på om et evt. behandlingsforløb kan hjælpe dig.

 

 

Nu skal det være….

Jeg er nu tilbage fra en dejlig sommerferie, med det dejligste sommervejr vi har haft i mange år. Jeg er klar til et spændende efterår, efter en del selvudviklingsarbejde i de sidste par måneder. Sommertid er for mig som regel en tid, hvor jeg får samlet alle de bolde jeg er så god til at få kastet op i luften. Jeg får tid til at tænke over tingene og mærke efter hvad der føles rigtigt, og hvilken retning jeg skal vælge at gå i.

Fysioterapeut-og Helbredscoach-Dorte-Kildegaard

For et år siden lavede jeg en ny hjemmeside, og tog nogle beslutninger der har ført mig til hvor jeg er i dag.

Jeg besluttede blandt andet at jeg skulle være mere online, så jeg kunne tilbyde min hjælp til flere. Mit fokus online lige nu, er alle de højgravide og nybagte mødre der har brug for hjælp, men af gode grunde har så svært ved at komme ud af døren for at hjælpe dem selv…og deres underliv;-)

For et år siden valgte jeg også at begynde og blogge om mit arbejde, hvilket jeg  har gjort sporadisk. Det skulle gerne blive hyppigere fremover, da jeg elsker at dele ud af min verden.

 

Det første online produkt har været længe undervejs

I ca. 1 år har jeg  været igang med at lave mit første online produkt. Det er jo lidt lang tid kan man godt sige, men jeg er af den overbevisning at der er en mening med, at det har været lang tid undervejs.

Jeg har bl.a. haft en del tekniske udfordringer, som kan tage pusten fra de fleste, men jeg har taget en pause en gang imellem, og er så kravlet op på hesten igen;-)

Fertilitetsoptimering

Sidste vinter løb jeg desuden ind i et super spændende område inden for fysioterapeutisk/naturlig fertilitetsbehandling. Jeg tog på et kursus i februar, og havde derefter flere kvinder i behandling i løbet af foråret. Det var en SUPER spændende proces der opslugte det meste af min tid, men det var samtidig også en udfordrende tid.

Jeg arbejdede en del mere end jeg plejer i marts og april måned, og endte faktisk med at overbelaste min skulder. Jeg er som menneske også særlig sensitiv, og har simpelt hen skulle lære at arbejde med kvinder, der i den grad oplever så mange skuffelser og et fertilitetsbehandler system, som hele tiden sætter systemet over kvinden.

Pyha, det har krævet en del indre arbejde, men som hjertemenneske, så er det en balancegang, at lære at hjælpe mennesker der ikke får deres højeste ønske opfyldt LIGE NU. Det er en process som jeg fortsætter med at arbejde med, og jeg glæder mig til i fremtiden, at skabe flere tilbud om hjælp på naturlig vis, til kvinder der ønsker graviditet.

Jeg kan tilføje den glædelige nyhed, at en af fertilitetskvinderne er blevet gravid……;-)

 

 

Helbredscoach og Fysioterapeut

Jeg har her i sommerferien taget en beslutning, der har været længe undervejs. Jeg ønsker at min hjemmeside og min blog skal afspejle det arbejde jeg allerede i høj grad laver, hvor en naturlig og holistisk tilgang til helbredsproblemer er en del af min verden.

Jeg arbejder en DEL med kvinder og mænd der har kroniske underlivssmerter, det er en patientgruppe der står mit hjerte meget nært, fordi jeg selv i mange år har levet med kroniske smerter pga. en gigtsygdom. Jeg er ikke helt klar til at fortælle min egen historie endnu, men du skal nok få historien om min helbredsrejse en dag, når jeg er klar:-)

For mig er det klart og tydeligt at kroniske smerter ofte bedst afhjælpes hvis:

 1. Der er god tid i konsultationen, til at komme hele vejen rundt om det hele menneske.
 2. Kost og kosttilskud er en del af behandlingen, da det er en vigtig faktorer for at nedsætte kronisk inflammation
 3. Stresshåndtering og psykens indvirkning på overspændte muskler, og kronisk inflammation er en del af behandlingen.

Jeg har brugt mange år på at hjælpe min krop i balance, og lever i dag helt uden medicin. Man kan sige, at jeg har taget, og dagligt tager min egen medicin i form af bl.a. øvelser, stress håndtering og en kost med kosttilskud, som jeg har erfaret, at  min motor kører bedst på.

Jeg oplever at jeg i langt højere grad kan hjælpe alle de kvinder og mænd der kommer i min klinik, når jeg udover min viden som fysioterapeut også coach’er på stresshåndtering, kost og kosttilskud.

Derfor har jeg besluttet at tilføje titlen helbredscoach, og jeg vil i fremtiden have et bredere fokus på min hjemmeside og blog, hvor jeg vil dele viden om ALLE de ting der kan spille ind og gavne på et sundt og velfungerende underliv.

 

NU skal det være…… onlinekurset skal gøres færdig

bækkenbund-fødsel-onlinekursusJeg har besluttet at færdiggøre mit første online kursus før jeg springer ud i nye ideer. Jeg er HELT sikkert typen der får mange gode ideer, og jeg starter op på en masse ting, så nu er det vidst tiden til at gøre et projekt færdigt og følge det til dørs….

Kurset har lige nu denne arbejdstitel: “Få styr på din BÆKKENBUND før, under og efter din FØDSEL”

Jeg glæder mig til at fortælle dig mere i den nærmeste fremtid.

 

Kærlig hilsen

Dorte Kildegaard

Fysioterapeut og Helbredscoach;-)

 

 

Hvordan booster du din krop før fertilitetsbehandling?

Jeg havde i dag en god snak med en af de kvinder der har valgt at være i fertilitetsforløb her på klinikken.  Hun er nu i den situation at hun er igang med hendes første IVF (kunstig befrugtning) forsøg. Hun har været en lille smule bekymret for alt den medicin hun skal indtage. Og det er en del, med næstespray 4 gange om dagen til at starte med, og en indlægsseddel med alen lange lister på bivirkninger.

Fertilitesbehandling-gor-kroppen-klarHun har nu været igang med medicin i et stykke tid, og føler at de bivirkninger hun oplever er meget milde og ikke så skræmmende som hun måske havde frygtet. Det er jo SUPER, hendes krop ind til videre kan håndtere medicinen, uden at hun bliver dårlig af den.

Hun er i den situation, at hun i en periode før hendes start med medicinen, har gjort forskellige ting for at optimere hendes krops funktioner, for netop at være forberedt optimalt på dette IVF forsøg.

Mercier behandling

For det første har hun været igennem 6 Mercier behandlinger. Det er en massageform der løsner op for evt. restriktioner i underlivets organer og skaber god blodgennemstrømning og god bevægelighed i underlivorganerne. Massagen hjælper også på mave tarmfunktion, og hjælper kroppen af med gamle affaldsstoffer. Man kan vel godt sammenligne behandlingen med den forberedelse man altid laver af jorden når man skal plante eller så et frø. Jorden skal kultiveres for at opnå bedre resultat med de små frø der skal såes, og på samme måde kan underlivet og kroppen “kultiveres” før et forsøg på at opnå graviditet.

Massage er kendt for at være stress reducerende og det er i sig selv en vigtig faktor for at være klar til et fertilitetsforsøg. Stresshormonet cortisol hæmmer kroppens egen produktion af østrogen, og derfor skaber stress udfordringer for kvinder der ønsker at blive gravide.

Kosttilskud kommer vi ikke udenom

omega3-gor-kroppen-klar-til-fertilitetsbehandlingHun tager gode Omega 3 olie dagligt. Omega 3 hjælper bl.a. leveren med at afgifte, og du bør derfor indtage fiskeoliekapsler til din aftensmad, eller alternativt lige inden du går i seng. Leveren arbejder på højtryk om natten med afgiftning, så en god omega 3 i blodet på det tidspunkt vil hjælpe til med afgiftningsprocessen. Desuden tager hun en kraftig og rigtig god vitaminpille dagligt, så hun er fyldt op på alle depoter hver dag, og giver god energi til kroppen helt ned på celleplan.

Glem ikke den gode gamle med at drikke masser af vand, og start gerne dagen med et stort glas vand. Grunden til at morgenurinen ofte lugter og er meget mørk i farven, er fordi kroppen har arbejdet hele natten på at skille sig af med affaldsstoffer. Når du starter med et glas vand hver morgen, så hjælper du kroppen af med alle affaldsstofferne, i stedet for at optage mange af dem i kroppen igen.

 

Gode råd til hvad du kan gøre for at booste din krop når medicin er en nødvendighed:

 • Indtag en god omega 3 olie dagligt.
 • Indtag et rigtigt godt vitamin og mineral kosttilskud.
 • Drik et glas rent vand som det første om morgenen.
 • Spis mad uden kemi.
 • Spis masser af frugt og grøntsager, gerne i form af friskpresset juice og smothies.

Husk altid at tage dine kosttilskud med til din fertilitetslæge, så han kan se, om der skulle være noget, der ikke går godt i spænd med den medicin du skal have.

 

Infertilitet kan afhjælpes på en sund og naturlig måde

Sund og naturlig fertilitet

Kvinder med underlivssmerter og ubalancer i underlivet, kan have svært ved at få børn. Det skyldes sandsynligvis nedsat blodgennemstrømning og nedsat bevægelighed af underlivets organer.

Når jeg læser det, så giver det fuldstændig og fantastisk god mening, men lad mig være hudløst ærlig.

Jeg har i mange år arbejdet med kvinder, der af den ene eller den anden grund har smerter i bækken og underlivsregion. Jeg har hjulpet dem med at få løsnet op for alle deres spændinger, og på nogle også arbejdet med arvævsbehandling. Når jeg nu tænker mig rigtigt godt om, så er der faktisk flere af disse kvinder der har fortalt mig at de ikke kan få børn, eller at de er i fertilitetsbehandling.

MEN der er altså først for NYLIG, for sådan ca.  3-4 mdr. siden da jeg  læste om Jennifer Mercier og hendes tilgang til behandling af kvinder der har fertilitetsproblemer at jeg opdagede og blev klar over, at der da selvfølgelig er en god forbindelse imellem de to problematikker.

Der er lidt træls at skulle indrømme det, men nu hvor 10-øren er faldet, så har jeg tænkt mig at gøre alt hvad jeg kan, for at udbrede budskabet om fertilitetsfremmende fysioterapi. Jeg har allerede startet de første fertilitetspatienter op, og elsker tanken om at hjælpe kvinder der har fertilitetsproblemer, på den mest skånsomme og holistiske måde jeg kan forestille mig.

Fertilitetsfremmende fysioterapi lægger meget vægt på at skabe god blodgennemstrømning og god bevægelighed i underlivets organer. Selve den manuelle behandlingen foregår på mave, ryg og balder, så man beholder altså underbukserne på ved denne behandling;-)

Godt blodflow og bevægelighed er en betingelse for liv

Problemer med blodflow og bevægelighed af underlivets organer er en, indtil nu, ret overset problematik hos mange kvinder der lider af:

 • Muskelspændinger
 • PCOS (polycystisk ovarie syndrom)
 • Endometriose
 • Arvæv efter operationer
 • Udeblivelse af menstruation
 • Uforklarlig infertilitet

Hvis mange kvinder, der f.eks. har svært ved at blive gravide pga. arvæv efter operationer i maven, bliver behandlet med medicin og IVF. Så adresserer man efter min bedste overbevisning ikke problemet, men omgås problemet ved at skyde gråspurve med kanoner så at sige. Løsningen kunne måske være en mere skånsom behandling der øger blodgennemstrømningen i vævet og giver bedre mobilitet til underlivets organer, og i flere tilfælde også en større chance for et positivt resultat.

Der er ingen negative bivirkninger ud over lidt ømhed i muskulaturen, men der kan derimod godt være positive bivirkninger i form af:

 • Øget velvære
 • En bedre kropsfornemmelse
 • Færre smerter…især i forbindelse med menstruation
 • Større glæde ved egen krop
 • m.fl.

 

Hvor effektiv er Mercier Therapy så egentlig?

Jennifer Mercier har brugt 4 år på at lave et studie, hvor hun inkluderede 48 kvinder i alderen 28 – 42 år. Der var ingen frasortering af nogle kvinder. Alle kvinder uanset diagnose eller tidligere maveoperationer var inkluderet i studiet.  Kvinderne modtog Mercier Therapy og blev grundigt instrueret i at monitorere deres egen cyklus.

18 kvinder blev gravide inden for 6 mdr.

22 kvinder blev gravide indefor 1 år.

8 kvinder blev ikke gravide.

af de gravide brugte 32 af kvinderne udelukkende mercier therapy, 6 af kvinderne brugte Mercier therapy i kombination med IVF, og de sidste 2 brugte mercier therapy i forbindelse med insemination.

Det er en succesrate på 83 %, og efter min bedste overbevisning et helt fantastisk resultat. Der er aldrig nogen 100% garanti, og det vil jeg gerne slå fast med 7 tommer søm, men jeg kan virkelig godt lide de odds, som denne skånsomme behandling giver.

 

Fertilitesbehandling hos Fysioterapeut Dorte Kildegaard

Jeg er uddannet Mercier Therapist af Jennifer Mercier og tilbyder behandlinger, på samme måde som terapeuter i USA, Canada og Australien også arbejder med Mercier Therapy. Overvejer du fertilitetsbehandling, så kan du læse mere om her. Du er også velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon, og jeg vil gøre hvad jeg kan for at svare på dine spørgsmål.

 

 

 

Brevkasse – opfølgning til artiklen “hvordan skal et knib føles?”

 

Jeg har fået et super godt spørgsmål fra Charlotte, en god gammel studiekammerat. Hun stiller et opfølgende spørgsmål, til det sidste nye blogindlæg “Hvordan skal et knib føles?“.

 

Charlottes spørgsmål:

Det sidste jeg har hørt er, at man skal have mest fokus på at knibe fortil – altså ved skeden og ikke så meget bagtil, da man har erfaret, at rigtig mange spænder i balderne, når de “holder på en prut” Det er ikke rigtigt så?

 

Svar:

Hej Charlotte

Nej det vil jeg ikke mene er rigtigt.

Det er super vigtigt at instruere i at knibe, uden at spænde i balderne. For nogle er det rigtigt svært, og kræver meget fokus, og lang tid før de kan mestre øvelsen. Hvis man så bare beder dem om at spænde foran, for at undgå at folk spænder i deres balder, så vil man jo skabe total forvirring for den store gruppe, der ikke kan mærke knibet foran.

Musklen starter med at spænde omkring endetarmen, og trækker sig så fremad mod skabenet. Så hvis man beder dem om at spænde foran, så vil det bare være endnu et billede på noget, som rent faktisk foregår på en anden måde. Altså Forvirring;-)

Forslag til øvelse på hold. Sid på gulvet med strakte ben eller alternativt sid på et hårdt underlag f.eks. en stol. Bed alle om at knibe, og de personer som bevæger sig, bruger ballerne;-)

Håber det giver mening, og hjælper lidt på alle de modsat-rettede informationer som hele tiden bliver meldt ud fra højre og venstre;-)

Hvordan skal et knib føles?

hvordan-føles-et-knib (2)

Jeg har nu arbejdet med bækkenbundsproblemer i over 8 år, og undersøgt utallige kvinder og mænd. Jeg har erfaring med at bruge keep-it-simple princippet, når jeg skal formidle budskabet om hvordan man bedst muligt forestiller sig knibet. Jo mere avanceret jo større problemer med at aktivere bækkenbunden.

Måske har du hørt om “elevatorknib”, “forestillingen om gardiner der bliver trukket for”,  “træk navlen ind” til “hold på en prut”, det har jeg i hvert fald masser af eksempler på i min klinik.

Lad mig hjælpe dig med at be- og ikke mindst afkræfte disse udsagn for dig. Først vil jeg pointere, at det er utroligt vigtigt for at kunne træne bækkenbunden, at du kan mærke den, og føler dig sikker på, hvad det er du mærker. Det er også ENORMT vigtigt at du kan mærke når du giver slip på spændingen igen, for at du ikke udvikler en overspændt bækkenbund. En velfungerende bækkenbund er god til at spænde, og til at give slip!

 

Elevatorknibet

Lad mig starte med at aflive “elevatorknibet”. Der er fagpersoner der i mange år, har undervist i elevatorknibet. Altså, at du skal knibe og føle at du suger bækkenbunden op på 1. sal, så 2. sal, og helt op til 4 sal. Derefter skal du se, om du kan få den ned i kælderen.

Problemet med det “billede” på at knibe er, at bækkenbunden kun løfter sig en anelse, men mest af alt trækkes fremad mod skambenet. SÅ – det er altså ikke muligt, at køre op og ned i nogen elevator med bækkenbunden. Derfor dur det ikke, at have et billede på nethinden af en elevator, når du kniber.

 

Træk gardinet for!

Forestillingen hentyder til, at de fleste mærker knibet bagfra ved endetarmen, og derefter trækker musklen sig sammen, så knibet også mærkes foran ved urinrøret og skambenet. Problemet er bare, at det langt fra er alle, der mærker knibet foran. Det betyder ikke, at du kniber forkert, det betyder bare, at du er en af de mange personer, der tydeligst mærker dit knib omkring endetarmen. Derfor er det billede heller ikke det bedste, når du forestiller dig knibet.

 

Træk navlen ind

Træk navlen ind, er typisk et billede på knibeøvelse, jeg hører meget fra fitnessverdenen, og nogle gange også fra kvinder, der har gået på et pilateshold.

Der er undersøgelser der viser, at bækkenbund og den inderste mavemuskel (m. transversus abdominis) arbejder sammen. dvs. at når du kniber, så vil du sandsynligvis også kunne mærke, en let spænding i den nederste del af maven.

Så kan man jo spørge sig selv, om man ikke bare kan suge maven ind, og så forvente at bækkenbunden også arbejder……MEN det kan man ikke. Det fungerer for langt de fleste ikke i omvendt rækkefølge. Bækkenbunden spænder ikke reflektorisk op, når man trækker navlen ind.

Så er du instruktør, er det en god ide, at inddrage en lille snak om bækkenbunden, for at få alle til at knibe under øvelserne;-)

 

Hvordan skal et knib så føles?

Først en lille introduktion til musklens placering i bækkenet.

Musklen danner en tynd plade i bunden af bækkenet, og ender i en tragt midt i det hele. Tragten er endetarmen eller rettere ringmusklen ved endetarmen. Musklen går altså fra skambenet tilbage til halebenet rundt om endetarm, skede og urinrør…..tilbage til skabenet igen, altså en slynge rundt om alle rørene. Musklen er kraftigst omkring endetarmen, så derfor vil de fleste bedst kunne mærke knibet der.

Det betyder, at du skal knibe sammen omkring endetarmen, eller gøre ligesom hvis du skulle holde på en prut. THAT’S IT!

Mere avanceret skal du ikke gøre det. Det betyder ikke, at det er nemt….MEN det hele starter med, at du ved hvordan det skal føles at knibe.

HUSK så at du skal give slip igen, efter hvert eneste knib du laver. Jeg møder MANGE kvinder og mænd i min klinik med overspændt bækkenbund. Mange kvinder oplever bl.a. smerter i forbindelse med samleje pga. overspændte muskler . Du kan læse mere om underlivssmerter her.

 

 

 

 

Brevkasse spørgsmål – smerter ved symfysen 9 mdr. efter fødsel

 

Helle skriver:

Hej Dorte.

Jeg har født i marts 2013 og døjer stadig med smerter omkring symfysen i venstre side. Jeg gik 15 dage over termin og reagerede ikke på diverse igangsætning, så det blev et planlagt ukompliceret kejsersnit (stor dreng på 4395 gram). Under graviditeten havde jeg en del bækkenproblemer – primært omkring ve. SI-led og så symfysen, som stadig driller. Jeg mærker til det flere gange dagligt ved løft og især, hvis jeg skubber til noget tungere med fødderne. Nogle gode råd til hvordan jeg kan slippe for at have ondt der?

Kærlige hilsner fra Helle

 

Kære Helle

Først tillykke med din store dreng. Jeg kan se, at det nu er ca. 9 mdr. siden du har født din dreng. Det betyder at din krop har haft god tid til at restituere efter fødslen. Ud fra det du beskriver, virker det som om du har en kronisk irritation omkring symfyse-ledet (skambenet), eller omkring musklerne i området f.eks. hoftebøjer og inderlårsmusklen. Hver gang du skubber til en tung ting med dit ben, så bruger du hoftebøjer og lårmusklerne, og det påvirker området omkring symfysen.

Du kan prøve selv at massere området, der er ømt og gør ondt, simpelt hen for at få løsnet op for den kroniske irritationstilstand, og de affaldsstoffer der vil hobe sig op i vævet. Hvis det er svært for dig selv at få fat i, så kan det være en løsning at finde en fysioterapeut, der kan hjælpe. Det er vigtigt at få skabt en god blodtilførsel til området for at få ryddet op i affaldsstofferne i vævet.

Jeg kan også foreslå lette øvelser, for at få gang i kredsløbet i området.

 • lig på ryggen med strakte ben på gulvet. Bøj det ene ben så din fod kommer op ved siden af det andet knæ. (når du trækker benet op, tager du en dyb vejtrækning ind) Så lader du dit knæ falde ned til siden så det rammer gulvet, og strækker det langsomt ud igen. (når knæet “falder” ned, puster du langsomt ud igen.) Vejrtrækningen er vigtig for at opnå afspænding i musklerne omkring hoften og bækkenet. Gentag øvelsen 5-10 gange med hvert ben.
 • Knibeøvelser vil også være medvirkende til at sætte gang i kredsløbet i området. Lav 10 knibeøvelser liggende på ryggen, knib i 5-8 sek. husk så at give slip igen, og mærk efter at du giver helt slip inden du spænder igen. Tag evt. en dyb vejrtrækning imellem hvert knib.
 • Udspænding af forlår og hoftebøjer. Find et spisebord (det passer i højden) sæt den ene fod på kanten af bordet og stræk den modsatte side. Hold udspændingen i 15-20 sek. gentag med det andet ben.

Det er vigtigt, at du ikke får det værre, og mærker efter hvad der virker for dig, og hvad der evt. ikke virker. Jeg kan ikke udelukke, at du har en irritation siddende i nogle dybere liggende muskler. Det kan være, at det er nødvendigt med udspænding af invendige muskler. Hvis dette ikke hjælper dig, så vil jeg opfordre dig til at opsøge en gynobs fysioterapeut, der kan undersøge og udspænde musklerne indvendigt i bækkenet.

Jeg håber du slipper af med dine smerter, ellers er du altid velkommen til at ringe.

Kærlig hilsen

Dorte Kildegaard

Nu er jeg gravid…jubii, men hvor blev den lyserøde sky af?

Kvalme, bækkensmerter, hævede ben, dårlig nattesøvn er bare nogle af de gener, som mange gravide oplever, og den lyserøde sky, som alle jo håber på at se, er for mange lidt svær at få øje på. Undersøgelser viser, at en ud af fem gravide har problemer med bækkensmerter under graviditet.

Jeg har igennem de sidste 10 år, som gynobs fysioterapeut, arbejdet med flere hundrede gravide, der i en eller anden grad har problemer med bækkensmerter eller bækkenløsning under graviditet.

Jeg oplever desværre, at der er mange gravide, der befinder sig i en stresstilstand, hvor smerter i bækkenet bare er en del af problematikken.

 

Graviditet er ingen sygdom, så det kan da ikke passe, at man skal have smerter, der gør, at man ikke kan passe sit arbejde!

 

Den udtalelse er meget almindelig, men jeg har endnu ikke mødt en gravid, der har fået det bedre, efter hun har fået den kommentar.

Fra mit synspunkt, er der flere årsager til, at mange gravide bliver stressede og måske endda depressive.

 • Graviditet er ingen sygdom, men det er en kæmpe belastning for kroppen. Hvis kroppen i forvejen er lidt i ubalance inden en graviditet, vil problemerne ofte kun blive større under graviditeten.
 • Det er også en KÆMPE udfordring for gravide kvinder at tilpasse sig, og acceptere, de begrænsninger, der helt naturligt kommer med en krop i så stor forandring, over meget kort tid. Langt de fleste kvinder er vant til at stille store krav til sig selv, og en graviditet er dermed en stor udfordring, da intet som regel bliver som forventet.
 • Omgivelserne har i mange tilfælde urealistiske forventninger til gravide kvinder. I gamle dage var gravide kvinder længere tid på arbejdsmarkedet, nogen gange indtil den dag de fødte.  Problemet er, at vi ikke lever i gamle dage, men skal forholde os til en helt anden verden, der fungerer og arbejder i et andet tempo.
 • Gravide kvinder skal forholde sig til en ny livsstil. Modsat gamle dage, skal gravide  forholde sig til en masse undersøgelser, der fortæller, at de ikke må -drikke cola, -tage panodiler, -farve hår, -bruge parfume osv. Det er en omvæltning, som mange gravide let bliver overvældet af.

 

Hvad kan du gøre, hvis du er gravid med bækkensmerter og føler dig stresset?

 • Husk din krop arbejder 24 timer i døgnet 7 dage om ugen på at lave en baby.
 • Drop alt hvad andre siger om din graviditet. Lyt til dig selv, og mærk efter hvad du og dit barn har brug for. Måske er det en sygemelding, måske skal du sige fra over for din kollega, måske er det svigermor der skal vide, at du sætter pris på hende, men ikke har brug for flere gode råd lige nu.
 • gravid-den-lyserøde-sky

  Det bedste du kan gøre er, at tage en dag af gangen og være god ved dig selv igennem hele processen. Den eneste, der kan mærke hvordan du har det, er dig selv….. og det bør hverken læge, jordemoder eller andet sundhedsfagligt personale se bort fra, og det bør du heller ikke.

 • Lykke og glæde er 100% afhængig af de forventninger vi stiller op. Derfor er den lyserøde sky ikke den bedste forventning at have, men skru ned for forventninger om, at du skal kunne varetage det samme arbejde, som du plejer igennem hele graviditeten. Det bliver for mange gravide med bækkensmerter ikke sådan.
 • Find evt. et godt hold at gå på. Det kunne være yoga, pilates, gymnastik eller lign., bare det er specielt for gravide. Så er der nogle at dele udfordringerne med, og forhåbentligt også en instruktør, der kan tilpasse træningen til de forskellige behov, der vil være på et gravidhold.
 • Alle gravide, der er glade for vand, har også stor glæde af at gå i svømmehallen. Der kan du få motioneret hele kroppen, samtidig med at du kan nyde godt af vægtløsheden, så maven for en stund ikke er så tung.

 

 Lyt til dig selv, og mærk efter hvad du og dit barn har brug for.

 

Der er en lille procentdel af alle gravide, der går fuldstændigt ubesværet igennem en graviditet. Fantastisk for dem…men det er altså ikke flertallet…husk det, og vær god ved dig selv. Husk på, at du er på arbejde 24/7, med at lave en baby, så din krop sender nødsignaler lidt hurtigere end den plejer, hvis du presser dig selv for hårdt……lyt til den.

Der findes masser af hjælp til selvhjælp, men der findes mig bekendt ingen quick fixes. Jeg har på denne side skrevet mere om, hvad jeg kan tilbyde gravide kvinder med bækkensmerter og andre graviditets gener.

 

 

Kontakt

Dorte Kildegaard
Tlf: 31 10 06 29
mail: info@dortekildegaard.dk

Klinikadresse:
Rødeledvej 2, Nr. Søby
5792 Årslev
(6 km. syd for motorvejen ved Odense)