Helle skriver:

Hej Dorte.

Jeg har født i marts og døjer stadig med smerter omkring symfysen i venstre side. Jeg gik 15 dage over termin og reagerede ikke på diverse igangsætning, så det blev et planlagt ukompliceret kejsersnit (stor dreng på 4395 gram). Under graviditeten havde jeg en del bækkenproblemer – primært omkring ve. SI-led og så symfysen, som stadig driller. Jeg mærker til det flere gange dagligt ved løft og især, hvis jeg skubber til noget tungere med fødderne. Nogle gode råd til hvordan jeg kan slippe for at have ondt der?

Kærlige hilsner fra Helle

 

Kære Helle

Først tillykke med din store dreng. Jeg kan se, at det nu er ca. 9 mdr. siden du har født din dreng. Det betyder at din krop har haft god tid til at restituere efter fødslen. Ud fra det du beskriver, virker det som om du har en kronisk irritation omkring symfyse-ledet (skambenet), eller omkring musklerne i området f.eks. hoftebøjer og inderlårsmusklen. Hver gang du skubber til en tung ting med dit ben, så bruger du hoftebøjer og lårmusklerne, og det påvirker området omkring symfysen.

Du kan prøve selv at massere området, der er ømt og gør ondt, simpelt hen for at få løsnet op for den kroniske irritationstilstand, og de affaldsstoffer der vil hobe sig op i vævet. Hvis det er svært for dig selv at få fat i, så kan det være en løsning at finde en fysioterapeut, der kan hjælpe. Det er vigtigt at få skabt en god blodtilførsel til området for at få ryddet op i affaldsstofferne i vævet.

Jeg kan også foreslå lette øvelser, for at få gang i kredsløbet i området.

  • lig på ryggen med strakte ben på gulvet. Bøj det ene ben så din fod kommer op ved siden af det andet knæ. (når du trækker benet op, tager du en dyb vejtrækning ind) Så lader du dit knæ falde ned til siden så det rammer gulvet, og strækker det langsomt ud igen. (når knæet “falder” ned, puster du langsomt ud igen.) Vejrtrækningen er vigtig for at opnå afspænding i musklerne omkring hoften og bækkenet. Gentag øvelsen 5-10 gange med hvert ben.
  • Knibeøvelser vil også være medvirkende til at sætte gang i kredsløbet i området. Lav 10 knibeøvelser liggende på ryggen, knib i 5-8 sek. husk så at give slip igen, og mærk efter at du giver helt slip inden du spænder igen. Tag evt. en dyb vejrtrækning imellem hvert knib.
  • Udspænding af forlår og hoftebøjer. Find et spisebord (det passer i højden) sæt den ene fod på kanten af bordet og stræk den modsatte side. Hold udspændingen i 15-20 sek. gentag med det andet ben.

Det er vigtigt, at du ikke får det værre, og mærker efter hvad der virker for dig, og hvad der evt. ikke virker. Jeg kan ikke udelukke, at du har en irritation siddende i nogle dybere liggende muskler. Det kan være, at det er nødvendigt med udspænding af invendige muskler. Hvis dette ikke hjælper dig, så vil jeg opfordre dig til at opsøge en gynobs fysioterapeut, der kan undersøge og udspænde musklerne indvendigt i bækkenet.

Jeg håber du slipper af med dine smerter, ellers er du altid velkommen til at ringe.

Kærlig hilsen

Dorte Kildegaard