Fysioterapeutisk fertilitetsbehandling

 

Fetilitetsfremmende fysioterapi kan ifølge flere undersøgelser øge en kvindes chance for at blive gravid på naturlig vis, og behandlingen kan også øge chancerne for at en medicinsk behandling resulterer i en graviditet.

Der er desværre mange par i Danmark der har problemer med at opnå en graviditet. Faktisk er det ca. hver 5 par i Danmark, der har problemer med at opnå graviditet inden for det 1. år. Der har tidligere ikke været den store tradition for at bruge fysioterapi til behandling af udfordringer med fertilitet, men der er en god grund til, at det nu er en behandlingsform som flere og flere benytter sig af.

Blodgennemstrømning og god bevægelighed

Fertilitetsfremmende fysioterapi er en behandlingsform der ligger vægt på at skabe god blodgennemstrømning og god bevægelighed i og omkring underlivets organer. Behandlingen er en kombination af manuel behandling og øvelsesterapi. Wurns metoden og Mercier metoden fra USA er begge behandlingsmetoder som sigter på at fremme livmoderens mobilitet, og skabe en god blodgennemstrømning omkring livmoder, æggeledere og æggestok. Wurnsmetoden er dokumenteret og udviklet af to fysioterapeuter.

Øvelsesterapi efter Mojzisova metoden

Mojzisova metoden er udviklet i Tjekkiet, og fokuserer på ubalancer i hele kroppen. Metoden er den mest veldokumenterede tilgang til fertilitetsbehandling vi har, og bygger på øvelsesterapi og manuelle behandlingsmetoder.

Lidelser der kan påvirke fertilitet

Kvinder der lider af følgende sygdomme og symptomer kan have problemer med blodflow og mobilitet af organerne:

 • Endometriose
 • Smerter ved menstruation
 • Smerter ved ægløsning
 • Smerter i forbindelse med samleje
 • Oppustet mave
 • PCO(S)
 • Arvæv efter tidligere operationer
 • m. fl.

Mænd og fysioterapeutisk fertilitetsbehandling

Mænd kan også have nedsat fertilitet, men der ligger endnu ikke meget forskning på mænd og fysioterapeutisk fertilitesbehandling. Der er dog studier der tyder på at biostimulerende lys også kaldet Low Level Laserterapi, kan forbedre antallet af svømmedygtige sædceller. Vores erfaring er også at mænd med rygproblemer, let ømhed eller smerter i bækkenregionen, daglig siddende stilling i lang tid af gangen, kan påvirke sædkvaliteten i en positiv retning ved at få hjælp til relevante øvelser og justeringer i dagligdagen. Jeg tilbyder laserterapi  i klinikken, så hvis du er mand med nedsat sædkvalitet og du har et ønske om at prøve Laserterapi, så er du velkommen til at kontakte mig. Der skal kun 2-3 behandlinger til, i tiden op til kvindens ægløsning/sædaflevering.

 

Min baggrund for at behandle infertile:

47f273408c-final_omslag_forsideJeg har i over 10 år arbejdet med kvinder der har forskellige underlivsproblemer, men har ikke altid haft øje for den sammenhæng der kan være mellem en evt. underlivssmerteproblematik og infertilitet. Jeg tog mit første manuel fertilitetsbehandlingskursus sammen med en lille flok fysioterapeuter, i starten af 2014, og har siden taget mange flere kurser og haft god sparring sammen med mine fysioterapeutkollegaer der også tilbyder fertilitetsfremmende fysioterapi her i Danmark. Min kollega fra København Anne Marie Jensen, som må siges at være foregangskvinde og pioner inden for dette felt, har udgivet en rigtig god og velskrevet bog om fertilitet og fysioterapi. Bogen er fyldt med god baggrundsviden med en videnskabelig tilgang, og er en fantastisk selvhjælpsbog til alle kvinder der ønsker at booste sin fertilitet med øvelser der fremmer fertiliteten.

 

Jeg tilbyder her i klinikken:

 • Manuel fertilitetsbehandling – Til denne behandling bruges mange af teknikkerne fra Mercier terapi. Der arbejdes med muskler, bindevæv og arvæv omkring organerne og det foregår primært i mave, ryg og bækkenregion.
 • Øvelsesterapi – Øvelserne er inspireret af Mojzisova – metoden. Øvelserne har i et studie vist, at kunne firedoble en infertil kvindes chancer for at blive naturlig gravid! læs mere om fertilitetstræning på hold her
 • Biostimulerende lys med low level Laser (powerlaser) – Laserterapi i forbindelse med fertilitet, er ikke at sammenligne med kirurgisk laser, men en terapeutisk form for lysbehandling, der har til formål at stimulere cellerne til bedre energiproduktion.  Laserterapi forbedrer blodcirkulation og har en inflammationsdæmpende effekt. Laserterapi bruges til både mænd og kvinder.
 • Behandling af underlivssmerter – Som specialuddannet “underlivs”- fysioterapeut har jeg i mange år arbejdet med at afhjælpe smerter i underlivet hos både mænd og kvinder. Det er derfor et område jeg ofte har fokus på og god erfaring med at afhjælpe.

Alle behandlingstiltag er velegnede som supplement til den konventionelle fertilitetsbehandling med insemination eller IVF. Det er dog ikke muligt at tilbyde behandling samtidig med hormonregulering. Behandlingen skal foregå imellem behandlinger eller før hormonregulering starter.

Konsultationer:

Kvinder der kommer i klinikken med fertilitetsproblemer har ofte mange gode og dårlige oplevelser med i rygsækken. Jeg har valgt at sætte god tid af til fertilitetsfremmende behandling, da jeg oplever at det er en hjælp, når der er mange problematikker og mange spørgsmål der presser sig på. Jeg bruger også god tid til, at behandle bindevæv, organer og evt. arvæv nederst i maven, da det er min erfaring at en intensiv behandling virker rigtigt godt, og det medfører ofte at det ikke er nødvendig med mange behandlinger. Jeg ser ofte at 3 behandlinger er nok, men det er selvfølgelig meget individuelt.

læs om priser her

 

Læs mere om fysioterapi og fertilitet i disse 2 blogindlæg:

https://gynfys.dk/infertilitet-kan-afhjaelpes-pa-en-sund-og-naturlig-maade/ https://gynfys.dk/smerter-i-forbindelse-med-sex-og-problemer-med-fertilitet/

Fertilitetspatient
Hej Dorte
Tak for sidst. Jeg har tydeligt kunne mærke forskel på min ægløsning og mens. Ingen smerter ved ægløsning og meget mindre grad smerter og mugen ved mens. Jeg er positiv overrasket og er spændt på om det forsætter ved næste cyklus.

Fertilitetspatient

Det er en fantastisk følelse at sidde med en positiv graviditetstest i hånden. Jeg er sikker på, at det skyldes den kombination af Dortes kyndige behandlinger og råd, mit forløb hos en akupunktør krydret med yoga, som har givet balance og mere opmærksomhed på krop og sjæl. Jeg fik 3 intensive behandlinger af Dorte, som ydede en meget professionel tilgang til det utrolig følsomme område, som infertilitet jo er – men også en meget behagelig og personlig tilgang. Jeg har følt mig i utroligt gode hænder, selvom det til tider gjorde lidt ondt ;-)

Fertilitetspatient

Efter 1,5 års forsøg på at blive gravid og 3 mislykkede inseminationer uden nogen forklaring på, hvorfor jeg ikke kunne blive gravid, begyndte jeg at søge efter andre muligheder, for at få kroppen i balance og øge chancen for graviditet. Det sidste jeg ønskede jeg ivf behandling, da jeg synes det virker utrolig omfattende og som en stor belastning for kroppen og psyken. Jeg havde fået akupunktur, i forsøget på at opnå graviditet og havde også oplevet effekt ved kortere cyklusser, men jeg var stadig ikke blevet gravid. Jeg faldt over en klinik i København, som arbejdede med fysioterapi og massage som led i fertilitetsbehandling og kunne læse flere gode anbefalinger og resultater ved deres behandling, jeg tog derfor kontakt til dem, de henviste mig til Dorte, som havde klinik på Fyn. Jeg kontaktede Dorte, som gerne ville hjælpe, jeg havde selv en ide om, at jeg godt kunne have en del spændinger i underlivet pga stærke smerter ved ægløsning, menstruation samt generelt en del maveproblemer og smerter i den region. Dorte sagde på forhånd at 3 behandlinger som regel var nok, det lød jo næsten for godt til at være sandt, men jeg var indstillet på at prøve hvad som helst og tog med positiv indstilling og forventning til den første samtale. Dorte gav sig god tid, til at snakke med mig omkring en hel masse ting og efterfølgende fik jeg massage af underlivet, udefra. Det gjorde hammer ondt, men kunne virkelig mærke det løsnede. Da den første behandling lå omkring min ægløsning, blev vi enige om at vente med mere massage, til efter en evt menstruation. Efter menstruationen, fik jeg to behandlinger med massage og lavede desuden øvelser derhjemme, der skulle øge blodgennemstrømningen i underlivet. Jeg mærkede en markant forskel, ved den næste ægløsning, havde jeg Ingen smerter og bare det var en forløsning. 14 dage efter, stod jeg med en positiv graviditetstest helt uden brug af hormoner. Det var fantastisk og er ikke et øjeblik i tvivl om at det lykkedes, pga de behandlinger jeg fik hos Dorte. Jeg kan varmt anbefale alle der står i samme situation som mig/os, at søge hjælp hos Dorte, hun er yderst behagelig, kompetent og professionel og kan bare noget som andre ikke kan.”