I foråret 2013 kom en patient ind af min dør. Det var en mand omkring de 35 år, jeg spurgte om han ville sidde ned og fortælle mig om hans problem. Det ville han ikke, da han pga. af smerter omkring prostata ikke kunne sidde ned.

Han kunne altså ikke sidde ned og spise et måltid med hans familie, heller ikke sidde ned og holde et møde på arbejdet, og kunne kun med nød og næppe transportere sig fra A – B i bil.

Han var desperat for at få hjælp. Et temmelig stort problem, der må siges at have en meget stor indflydelse på både livskvalitet, og den almindelige dagligdag.

Manden havde hos lægen fået diagnosen prostatitis, og havde fået en lang antibiotika kur, uden at få nogen bedring af symptomer. Problemet var nærmest blevet værre, da antibiotika havde givet ham tynd mave og dermed flere smerter.

Da han kom i klinikken, havde han opgivet lægen, da lægen ikke havde yderligere forslag til behandling, og derfor begyndte han at søge mere viden på den almægtige altvidende GOOGLE.

Når man søger på prostatitis på danske sider, er der typisk kun forslag til medicinsk behandling, selvom mange af siderne nøje beskriver at, prostatitis i 90 procent af tilfældene ikke er bakterielle, men skyldes myoser og overspændte muskler i bækkenregionen.

Det er, på trods af erkendelsen af muskelspændinger, endnu ikke lykkedes mig, at finde en eneste dansk side, som foreslår behandling af bækkenbundsmusklerne, hos en fysioterapeut med special uddannelse i underlivsproblemer, også kaldet gynobs fysioterapeut. Det skal dog siges at det er heller ikke alle gynobs fysioterapeuter der behandler mænd.

Men det er en MEGET ihærdig patient jeg har at gøre med, så han fandt frem til spændende litteratur på dette område i USA. Han fandt frem til Dr. David Wise og Dr. Rodney Anderson, som har opnået gode resultater med denne patient gruppe. De to læger anbefaler fysioterapeutisk behandling af bækkenbundens muskler, og derfor fandt han på at søge efter en fysioterapeut, der er uddannet til, at afhjælpe overspændte muskler i bækkenet.

Ved 1. behandling havde patienten en MEGET overspændt bækkenbund, og en hævet og inflammeret  prostata. Efter 1. behandling oplevede han allerede lidt bedring, og efter ca. 3 behandlinger var prostata ikke hævet og irriteret mere. Patienten kunne sidde ned i korte perioder, og efter nogle måneders behandling, var problemet væsentligt bedre.

 

Undersøgelser viser at omkring 15 % af alle mænd på et tidspunkt i deres liv oplever symptomer på prostatitis.

 

Det har for mig været en øjenåbner at møde denne patient. Det har hjulpet mig til at se, hvor meget jeg som gynobs fysioterapeut har at tilbyde denne patientgruppe. Jeg har læst en del om den amerikanske forskning, og en masse artikler fra de to foregangsmænd inden for behandling af prostatitis uden medicin.

De 2 amerikanske læger Dr. David Wise og Dr. Rodney Anderson har ifølge et studie fundet en metode, der kan hjælpe 80 % af disse patienter med at nedbringe smerterne. De kalder metoden ”The Wise-Anderson Protocol”

 

Ifølge protokollen anbefaler Anderson og Wise følgende behandlingstiltag:

  • Uddannelse af patienter i viden om kroniske smerter.
  • Fysioterapeutisk behandling af bækkenbundens muskler.Behandling af triggerpunkter i hele bækkenregionen. Det anbefales at mændene også oplæres til selv at behandle deres bækkenbund vha. et triggerpunkt behandlingsinstrument.
  • Læren om afstressningsteknikker. De har udviklet en teknik der hedder Paradoxical Relaxation. Teknikken er udviklet for at reducere angst og nervøsitet i forbindelse med smerter, og dermed hjælpe med at afslappe bækkenbundens overspændte muskler. Dvs. bryde den onde cirkel med stress og nervøsitet over smerterne. På den måde kan  problemet afhjælpes før det bliver for stort, uoverskueligt og uhåndterbart for patienten.

 

Når jeg læser om denne protokol, så ligner mange af tiltagene til forveksling de behandlingsprincipper jeg arbejder efter, når det drejer sig om kroniske smerter pga. overspændte muskler.

Ud over behandling af de overspændte muskler, så er nøglen til en succesfuld behandling af tilstanden, at man arbejder med den faktor, der hedder stress.

Det er der mange, som ikke er klar over, og det kan også være svært for både mænd og kvinder med kroniske stress symptomer, i form af overspændt bækkenbund, at komme til den erkendelse, at deres smerter er et symptom på en eller anden form for stresstilstand i kroppen.

Anderson-Wise protokollen giver håb, til alle de mænd, der dagligt kæmper med dette problem. Behandling ved en gynobs fysioterapeut med erfaring inden for området, er tydeligvis et godt alternativ til de nuværende medicinske behandlingmetoder, der bruges i dag.

Jeg vil selvfølgelig godt understrege, at det altid er vigtigt, at blive undersøgt hos sin læge først, da der i sjældne tilfælde kan ligge en behandlingkrævende sygdom bag smerterne. Hvis lægen og evt. urologen ikke mener, at der ligger behandlingskrævede problemer bag smerterne, men at det sandsynligvis skyldes muskelspændinger, kan du læse mere om behandling af prostatitis smerter hos fysioterapeut Dorte Kildegaard.

Dette blog indlæg er første gang udgivet i 2013, og er blevet redigeret og udgivet på ny i august 2019.