Kvalme, bækkensmerter, hævede ben, dårlig nattesøvn er bare nogle af de gener, som mange gravide oplever, og den lyserøde sky, som alle jo håber på at se, er for mange lidt svær at få øje på. Undersøgelser viser, at en ud af fem gravide har problemer med bækkensmerter under graviditet.

Jeg har igennem de sidste 10 år, som gynobs fysioterapeut, arbejdet med flere hundrede gravide, der i en eller anden grad har problemer med bækkensmerter eller bækkenløsning under graviditet.

Jeg oplever desværre, at der er mange gravide, der befinder sig i en stresstilstand, hvor smerter i bækkenet bare er en del af problematikken.

 

Graviditet er ingen sygdom, så det kan da ikke passe, at man skal have smerter, der gør, at man ikke kan passe sit arbejde!

 

Den udtalelse er meget almindelig, men jeg har endnu ikke mødt en gravid, der har fået det bedre, efter hun har fået den kommentar.

Fra mit synspunkt, er der flere årsager til, at mange gravide bliver stressede og måske endda depressive.

 • Graviditet er ingen sygdom, men det er en kæmpe belastning for kroppen. Hvis kroppen i forvejen er lidt i ubalance inden en graviditet, vil problemerne ofte kun blive større under graviditeten.
 • Det er også en KÆMPE udfordring for gravide kvinder at tilpasse sig, og acceptere, de begrænsninger, der helt naturligt kommer med en krop i så stor forandring, over meget kort tid. Langt de fleste kvinder er vant til at stille store krav til sig selv, og en graviditet er dermed en stor udfordring, da intet som regel bliver som forventet.
 • Omgivelserne har i mange tilfælde urealistiske forventninger til gravide kvinder. I gamle dage var gravide kvinder længere tid på arbejdsmarkedet, nogen gange indtil den dag de fødte.  Problemet er, at vi ikke lever i gamle dage, men skal forholde os til en helt anden verden, der fungerer og arbejder i et andet tempo.
 • Gravide kvinder skal forholde sig til en ny livsstil. Modsat gamle dage, skal gravide  forholde sig til en masse undersøgelser, der fortæller, at de ikke må -drikke cola, -tage panodiler, -farve hår, -bruge parfume osv. Det er en omvæltning, som mange gravide let bliver overvældet af.

 

Hvad kan du gøre, hvis du er gravid med bækkensmerter og føler dig stresset?

 • Husk din krop arbejder 24 timer i døgnet 7 dage om ugen på at lave en baby.
 • Drop alt hvad andre siger om din graviditet. Lyt til dig selv, og mærk efter hvad du og dit barn har brug for. Måske er det en sygemelding, måske skal du sige fra over for din kollega, måske er det svigermor der skal vide, at du sætter pris på hende, men ikke har brug for flere gode råd lige nu.
 • gravid-den-lyserøde-sky

  Det bedste du kan gøre er, at tage en dag af gangen og være god ved dig selv igennem hele processen. Den eneste, der kan mærke hvordan du har det, er dig selv….. og det bør hverken læge, jordemoder eller andet sundhedsfagligt personale se bort fra, og det bør du heller ikke.

 • Lykke og glæde er 100% afhængig af de forventninger vi stiller op. Derfor er den lyserøde sky ikke den bedste forventning at have, men skru ned for forventninger om, at du skal kunne varetage det samme arbejde, som du plejer igennem hele graviditeten. Det bliver for mange gravide med bækkensmerter ikke sådan.
 • Find evt. et godt hold at gå på. Det kunne være yoga, pilates, gymnastik eller lign., bare det er specielt for gravide. Så er der nogle at dele udfordringerne med, og forhåbentligt også en instruktør, der kan tilpasse træningen til de forskellige behov, der vil være på et gravidhold.
 • Alle gravide, der er glade for vand, har også stor glæde af at gå i svømmehallen. Der kan du få motioneret hele kroppen, samtidig med at du kan nyde godt af vægtløsheden, så maven for en stund ikke er så tung.

 

 Lyt til dig selv, og mærk efter hvad du og dit barn har brug for.

 

Der er en lille procentdel af alle gravide, der går fuldstændigt ubesværet igennem en graviditet. Fantastisk for dem…men det er altså ikke flertallet…husk det, og vær god ved dig selv. Husk på, at du er på arbejde 24/7, med at lave en baby, så din krop sender nødsignaler lidt hurtigere end den plejer, hvis du presser dig selv for hårdt……lyt til den.

Der findes masser af hjælp til selvhjælp, men der findes mig bekendt ingen quick fixes. Jeg har på denne side skrevet mere om, hvad jeg kan tilbyde gravide kvinder med bækkensmerter og andre graviditets gener.