Et større antal kvinder får med alderen problemer med nedsynkningssymptomer. Mange kvinder får små skader på bindevævet i underlivet i forbindelse med en fødsel, men mærker først problemet mange år efter, når skaden langsomt er blevet større og mere generende. Der findes flere forskellige former for nedsynkningsproblemer.
Organer synker lidt ned
Kort fortalt, kan det være blæren, endetarmen eller livmoderen der er sunket ned i skeden. De fleste kvinder, der skal beskrive deres gener, kan fortælle at det føles lidt som en tampon, der sidder forkert. Hvis udbulingen er så fremskreden, at den kommer til at sidde lige ved bækkenbunden, vil man derved føle, der er noget der sidder i vejen.


Hvad kan du selv gøre for at forebygge og afhjælpe nedsynkningssymptomer?
3 ting du kan gøre for at forebygge nedsynkningsproblemer:
- Undgå mange tunge løft, og undgå helt de MEGET tunge løft, så som at flytte på havekrukker ol. Det kan gøre en lille udbuling værre på kort tid.
- Undgå kronisk hård mave, det er rigtigt hårdt for bindevævet at skulle klare hård mave over længere tid.
- Sørg så vidt muligt for at bækkenbunden er veltrænet og velfungerende.
Bækkenbunden er den eneste muskel, som kan lave en stabil bund i bækkenet, og dermed hjælpe med at holde underlivets organer oppe. En veltrænet og velfungerende bækkenbund er derfor nøglen til at forebygge og afhjælpe nedsynkningssymptomer.
Knibeøvelser er vigtige for alle kvinder, men døjer man med nedsynkningssymptomer, er det endnu mere relevant, at sætte knibeøvelserne i system.
Daglige knibeøvelser
Lav knibeøvelser dagligt i 10 min. Sørg for at have ro omkring dig, så du kan koncentrere dig 100% om at mærke efter når du kniber, og lige så vigtigt når du giver slip igen. En velfungerende bækkenbund er både god til at spænde op, men skal også være god til at give slip igen, ellers kan man risikere, at ende op med en overspændt bækkenbund.
Husk at slappe af
Husk at du skal slappe af i balder og inderlår imens du kniber. Lig evt. ned når du laver knibeøvelser, så du kan slappe af i alle muskler, og dermed rette dit fokus på bækkenbunden. Hvis det er meget svært at mærke følelsen af et knib, så er det en god ide at kontakte en gynobs fysioterapeut, for at få hjælp til at lære at spænde og give slip i bækkenbunden, og få et superviseret genoptræningsforløb.