Er du gravid, og oplever du bækkensmerter, så er du ikke alene om det. Undersøgelser viser faktisk at hver 5. gravide oplever smerter i bækkenet under graviditeten. Nogle få oplever allerede smerter fra 8-10 uge. Andre har først problemer med deres bækken, når maven begynder at vokse, det vil typisk være fra uge 18 til uge 24.

Gode råd du selv kan gøre:

  • Træning i vand – det lindrer smerter.
  • Glidelagnet…guds gave til gravide kvinder. Få din nattesøvn igen.

 

Træning i vand

Er du gravid, er vand det perfekte sted at træne. Ved træning får du gang i kredsløbet, og du får øget blodgennemstrømningen i alle de ømme muskler, hvilket i sig selv kan være smertelindrende. Det kan være svært at finde andre træningsformer, hvor du, uden at belaste bækkenet, kan få pulsen lidt op.

I vand ophæves en del af tyngdekraften, så maven får et helt naturligt løft, derved vil der være mindre vægt på bækkenet. Det betyder, at du får mere bevægefrihed, og bedre kan bevæge dig i vand uden smerter. Jeg anbefaler ikke brystsvømning, da langt de fleste med bækkensmerter får meget ondt af at sprede og samle benene hele tiden. Tag evt. et flyderedskab fra svømmehallen, en “plade” eller en “slange” imellem benene til opdrift, og bliv i den siddende stilling til brystsvømning uden at bruge benene…..bare et lille trick.

Om du vælger et varmtvandsbassin eller et koldvandsbassin er ikke så vigtigt, for at opnå smerterlindring. Den eneste forskel er, at man i de store bassiner skal arbejde sig til varmen, hvor imod der i de små varme bassiner, ikke er så meget plads, men til gengæld er det nemmere at holde varmen der.

OBS. Vær lidt forsigtig den første gang du er i vand, da mange overbelaster bækkenet i vandet på grund af for meget aktivitet omkring bækkenet. Tag den med ro, og mærk efter hvad der virker for dig;-)

 

Glidelagen

Vi fungerer alle bedst, når vi har fået en god nattesøvn, men måske er du en af de mange gravide med bækkensmerter, der vågner hver eneste gang, du skal vende dig i sengen, fordi det gør ondt i bækkenet. Et glidelagen kan gøre en KÆMPE stor forskel. Det fungerer som et glat stofrør, som lægges under bagdelen (det er der vi er tungest;-) for at mindske friktionen med underlaget, når du vender dig i sengen.

Et glidelagen er en hjælp for MANGE, så selvom du måske har den opfattelse, at det er noget man bruger til gamle mennesker og på sygehusene, så er det en fantastisk hjælp for langt de fleste gravide. Du kan måske være heldig, at du kan låne et glidelagen på dit lokale sygehus, eller måske hos kommunen. Jeg har tidligere solgt glidelagner i klinikken, men jeg kan på nuværende tidspunkt ikke skaffe dem til en overkommelig pris, og derfor har jeg valgt denne service fra.

Mange behøver ikke et almindeligt glidelagen, men kan have stor gavn af at købe en billigt satin sengesæt. Der kan man vende vrangen ud, og bruge både dynebetræk og hovedpude som et glidelagen.

Læs mere om hvad fysioterapeut Dorte Kildegaard tilbyder af hjælp til gravide med bækkensmerter her