Underlivssmerter hos kvinder

Mange kvinder henvender sig til deres egen læge eller gynækolog på grund af smerter i underlivet. For mange har  underlivssmerter en sammenhæng med cyklus og menstruationen, og for andre er det helt uafhængigt at cyklus. 

Årsagerne til disse smerter kan være mange, men ofte skyldes det spændinger i muskulaturen i underlivet. Ligesom man kan få hovedpine af muskelspændinger i nakke og skuldre, kan man få smerter i underlivet af at gå og spænde op i sine muskler dagligt. 

læs bloggen “hovedpine i dit underliv”

 

Årsagerne til smerterne

Stress og vores følelsesliv påvirker spændingen i musklerne, det kender vi fra nakke og skuldermusklerne, men det gælder også musklerne i underlivet.

Årsagen til smerter i underlivet, kan derfor være komplekse. Ofte er kroppen kommet ind i en dårlig vane, som skal brydes for at man kan bryde den onde cirkel med smerter.  Når du oplever underlivssmerter er det vigtigt at du kontakter din læge for at udelukke behandlingskrævende tilstande som blærebetændelse, endometriose mm. Læs mere om hvad smerterne kan være og hvad du skal have udelukket hos lægen før du vælger at blive undersøgt hos fysioterapeut.

Hvordan arbejder fysioterapeuten med underlivssmerter

I klinikken arbejder jeg som andre fysioterapeuter, med undersøgelse, behandling af spænding i muskler samt tilrettelæggelse og afprøvning af øvelser der kan afhjælpe dine problemer.

Hvis det er nødvendigt, og med din accept, så undersøger jeg også bækkenbunds musklerne indvendigt. Det kan være med til at bryde den onde cirkel af smerter og muskelspændinger, og dermed skabe mulighed for en mere velfungerende muskulatur i bækken og underliv.

Jeg arbejder desuden en del med bindevævet i hele bækkenregionen. Jeg oplever, at det giver bedre resultater, når muskler i maveregion, ryg og baller bliver løsnet op, så de ikke hele tiden bidrager til opspænding i hele bækkenregionen.

 

Behandlingsforløbet

Behandlingsforløbet er forskelligt fra person til person, og efter første undersøgelse og behandling, vil jeg tale med dig om, hvordan jeg vurderer behandlingsforløbet kan komme til at se ud. Jeg oplever dog at rigtig mange er hjulpet godt på vej ved 3 konsultationer.

 

Priser

Smertediagnoser hos kvinder:

  • Kroniske underlivssmerter
  • Dyspareuni – smerter ved samleje
  • Endometriose – en sygdom hvor livmoderslimhinde (endometrium) ender på forkerte steder bl.a. i bughulen
  • Vaginisme – en meget invaliderende lidelse, der er årsag til muskelspændinger og krampeagtige spændinger i bækkenbunden
  • Vulvodyni – Smerter og rødme af slimhinden ved indgangen af skeden.

Line 32 år

Siden jeg fik mit første barn har jeg fra tid til anden haft smerter i underlivet. Det er kommet og gået og jeg har derfor ikke før søgt hjælp for det.

For et par måneder siden fik jeg smerter igen, men denne gang blev de bare værre og værre som tiden gik. Jeg kunne forværre smerterne, men ikke selv reducere dem.

Jeg søgte hjælp hos Dorte Kildegaard og hendes behandling gjorde at jeg oplevede en øjeblikkelig lindring af smerterne. Jeg fik en grundig forklaring på hvordan mine smerter var opstået og hvordan jeg kunne afhjælpe dem, samt hjemmeøvelser til næste gang.

Behandlingen hjalp forbløffende hurtigt og jeg bruger stadig øvelserne næsten dagligt for at vedligeholde den forbedring der er sket.

Hos Dorte har jeg fået professionel og grundig behandling samt hjælp til selvhjælp, så jeg ikke er afhængig af at komme til behandling hver uge, men jeg kan arbejde videre med det selv. 

Jeg kan på det varmeste anbefale Dorte til andre kvinder (og mænd) der døjer med underlivssmerter.